A part of Celltech Group

Medicinteknik

Celltech bidrar till att rädda liv

Tänk dig att du står i en ambulans som kör i 100 km i timmen, bilen svänger och kränger. Förutom att du ska hålla balansen ska du ge hjärt- och lungräddning till en patient vars liv hänger på en tråd. Det är då LUCAS behövs. Ett mekaniskt bröstkompressionssystem, som drivs av ett Litium-polymerbatteri från Celltech.

LUCAS är ett mekaniskt bröstkompressionssystem som hjälper livräddare, ambulansmän, läkare och sjuksköterskor att rädda livet på människor med hjärtstopp. Genom att hålla igång blodcirkulationen tills en hjärtstartare kan få igång själva hjärtat.

BeeGees ”Stayin Alive”

– Det är mycket ansträngande för ambulanspersonalen att ge hjärt- och lungräddning med enbart mankraft. Och därtill riskerar även ambulanspersonalen sin egen säkerhet och hälsa när de tvingas stå upp och leverera hjärtkompressioner under färd. Det krävs att hjärtkompressionerna håller en kontinuerlig hög kvalitet utan avbrott för att blodet ska kunna pumpas till hjärnan, förklarar Henrik Isaksson, Inköpschef på Jolife AB som tillverkar LUCAS.

– Du måste trycka ned bröstkorgen rejält 100 gånger i minuten med ett kompressionsdjup av 5 cm. Takten ska vara som i BeeGees ”Stayin Alive”.

Den första varianten av LUCAS 1 var tryckluftsdriven, medan de senare versionerna LUCAS 2 och LUCAS 3 drivs av ett 25.9V 3.3Ah Litium-polymerbatteri. Batteriet har en extremt hög energitäthet, vilket innebär att LUCAS kan genomföra kraftiga bröstkompressioner under hela 45 minuter på ett och samma batteri.

Mindre, lättare och innehåller mer energi

LUCAS är utvecklad – tillsammans med Lunds Universitet – av tillverkaren Jolife, som vände sig till Celltech med extremt höga krav på sin batterilösning. Celltech föreslog ett Litium-polymerbatteri. – Fördelen med Litium-polymerbatterier är att de är mindre, lättare och innehåller mer energi än de andra batterityperna, berättar Jesper Björkén.

LUCAS exporteras idag till länder över hela världen.

– Företag som utvecklar den här typen av produkter är fantastiska! Det är bara att gratulera alla organisationer som har tillgång till en LUCAS.